Kyläpeli – Landsbyspel

– Denne forestillinga hadde alt, både latter og tårer. Det var en fin måte å fortelle historien på

Marit Leirbakk, publikumer (Kyläpeli 2017)

– Vi oppnådde våre mål om å begeistre både publikum og oss selv

Inger Birkelund, prosjektleder, Kyläpeli

Kyläpeli 2018

 

VÅR EGEN HISTORIE

«En handling i barmhjertighetens navn», sa Læstadius. Men myndighetene i Norge og Sverige beskylder samiske familier for menneskehandel, de sier de samiske familiene kjøper unger fra nødstilte familier i Tornedalen, tar ungene med over til Ruija der de selger dem som tjenere til befolkninga.

Brødrene Erkki og Vilhelm var født i Tornedalen rundt 1830, men ble skilt da de var små. Erkki ble sendt til Ruija for å få et bedre liv, mens lillebror Vilhelm ble værende hos moren. På dødsleiet ber moren den yngste broren hjelpe henne å finne Erkki – som er vokst opp i Reisadalen.

 

MUN KULTANI

Underjordiske Vanha-Riikka tar flokken sin med til menneskenes verden for å lære om de overjordiske. Akkurat denne dagen skjer det uventede ting på markedet – det dukker opp en fremmed spillemann blant bygdefolket. Og når predikanten snur ryggen til, prøver to lokale helter å slå seg opp på ulovlig virksomhet. Vennskap, kjærlighet, tro og overtro smelter sammen med livet skyggesider i denne forestillingen basert på Reisadalens egen historie.

Kyläpeli er en kulturell helaften som starter på Halti kulturscene med en historisk innføring, deretter blir publikum tatt med på en kunnskapsreise; transportert i busser – med stopp underveis – til Ovi Raishiin i Saraelv. På bussen og på stoppestedene får publikum oppleve kvensk kultur og språk, og vil inviteres til å leve seg inn i den tiden spelet har sitt utspring. Etter forestillingen blir det salg av mat og drikke på Ovi Raishiin, før bussen tar publikum med tilbake til Storslett.

 

BILLETTSALG (2018)

3 forestillinger: Torsdag 20.9, fredag 21.9 og lørdag 22.9
Oppmøte og oppstart på Halti kulturscene kl. 17:00
Bussretur fra Ovi Raishiin kl. 22:00

Pris: kr 490

Billettsalg via www.halti.no og på e-billett

Ota kontaktin / Ta kontakt

KP17-GeliGoldmann
Fra kunnskapsreisen under Kyläpeli 2017. Kuva/Foto: Angelika Goldman
– Har potensiale til å kunne bli et virkelig signaturprodukt for hele regionen

Sigrid Ina Simonsen (Ap), fylkesråd for kultur og næring

– Et viktig steg for å styrke eksisterende produksjonsmiljø og for å gjøre kvensk språk og kultur mer tilgjengelig

Pål Vegard Eriksen, daglig leder, Halti kvenkultursenter